Thuistoetsen met proctoring de nieuwe standaard? Student Iris hoopt van wel.

‘Erg prettig om thuis met ProctorVIEW in alle rust mijn toetsen te kunnen maken’

De Corona pandemie stelt veel hogescholen en universiteiten al ruim een jaar voor grote uitdagingen als het gaat om het afnemen van toetsen en examens bij studenten. Iris van Luijk, student aan de Hogeschool Utrecht, kan sinds het begin van de corona pandemie dankzij ProctorVIEW haar toetsen online vanuit huis maken. ‘Als ik thuis een toets maak met toezicht van ProctorVIEW, voel ik mij meer op mijn gemak dan in een grote examenzaal op school’, vertelt Iris. ‘Het zou daarom fijn zijn als het in de toekomst mogelijk blijft thuis toetsen te maken.

Iris, wanneer heb jij voor het eerst kennisgemaakt met ProctorVIEW?

‘Dat is nu ruim een jaar geleden. Ik zat destijds in mijn eerste jaar aan de Hogeschool Utrecht, waar ik verpleegkunde studeer.’

Vind je het moeilijk om in te loggen in de toetsomgeving met ProctorVIEW?

‘Eerlijk gezegd ben ik niet heel goed met computers, maar toch ging het inloggen in de toetsomgeving best makkelijk. Ik kon het zelf, zonder hulp van anderen. We hadden van tevoren goede uitleg gekregen. Er was ook online ondersteuning voor studenten bij wie het niet direct lukte om in te loggen.’

Wat vind jij van proctoren?

‘Ik heb er geen problemen mee dat mensen meekijken als ik een toets maak. Het is begrijpelijk dat school wil controleren dat leerlingen hun toetsen op een eerlijke manier maken.’

Er zijn nogal wat protesten geweest van studenten tegen het installeren van spyware op computers en het opnemen van beelden tijdens toetsen. ProctorVIEW doet dit niet. Vind jij dat belangrijk?

‘Wat mij betreft mogen beelden van de toetsen best opgenomen worden, zodat school bij twijfel deze nog kan bekijken. Daarna moeten die beelden wel verwijderd worden, vind ik. Maar met ProctorVIEW speelt dit allemaal niet. Zij werken met een weblink, waarmee je alleen tijdens het maken van de toets gevolgd wordt. Je hoeft dus geen spyware te installeren. De surveillant ziet je beeldscherm, je webcam en je directe omgeving via de camera van je telefoon die achter je staat. Na de toets log je uit en is ieder contact met de surveillant verbroken.’ 

Hoe bevalt het om thuis je toetsen te maken, in plaats van op school?

‘Ik vind het erg prettig om thuis in alle rust mijn toetsen te kunnen maken. Op school zit je met meerdere mensen in een ruimte. Dan begin ik mij vaak al snel aan dingen te ergeren, bijvoorbeeld als iemand continu met zijn schoenen op de grond zit te tikken. Thuis zit je alleen in een ruimte. Dan heb je daar geen last van.’

Hoe denken je klasgenoten hierover?

‘Zij geven aan dat het hen ook meer rust geeft om toetsen thuis te maken en dat ze dan minder zenuwachtig zijn. Er zijn ook klasgenoten die het ook wel een beetje spannend vinden en toch liever op school toetsen. Wat als er iets gebeurt met de wifi of met het systeem? Dan is er misschien niemand die direct kan helpen. Natuurlijk kan je via de chatfunctie van ProctorVIEW aangeven als iets niet goed gaat. Maar als het bijvoorbeeld écht niet lukt om de Wifi goed te krijgen, is dat een probleem.’

Het lijkt erop dat Corona na de zomer niet meer zo’n grote rol speelt. Verwacht jij dat online proctoren ook post-Corona mogelijk blijft?

‘Als het aan mij ligt zeker wel. Ik zou het erg fijn vinden als ik ook in de toekomst onder toeziend oog van ProctorVIEW mijn toetsen rustig online kan maken vanuit huis, in plaats van met een groot aantal medestudenten in een drukke examenhal. Thuis voel ik mij een stuk meer op mijn gemak.’

Ook schreven we eerder over studenten die hun ervaringen deelden met ProctorVIEW. Lees meer.

Deel nu:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Categorieën